EN CONSERVE
EN CONSERVE
1795 yılında Nicolas APPERT tarafından bulunan konservecilik, bir yarışma vesilesiyle icat olmuştur. Yarışmayı talep eden tanıdık biri Napolyon. Napolyon'un "para,para,para" sözü kadar meşhur olmamış ama zamanın şartlarını iyi ifade eden "ordu midesi üzerinden yürür" sözü, konservenin gerekliliğini gözler önüne sermiştir. Durum üzerine bir yarışma düzenlenir ve savaş halinde olan Fransa'nın deniz üstündeki askerlerinin sürekli tek yönlü beslenmesi A ve C vitamini eksikliği, skorbüt, pellagra gibi hastalıklara neden olduğundan bir arayışa girilmiştir.
Konservenin şuan kullanılan son hali bu olsa da ozamanlar metal kutulardan zararlı madde salınımı olduğu ve çeşitli zehirlenmeler olduğu için camda konserve kurmaya karar vermiştir Appert, Paris Sağlık Müdürlüğü'nün incelemleri sonucunda da "Kavanozdaki et suyu gayet lezzetli.İçindeki et parçaları da öyle.Ancak miktar olarak biraz az.Etli ve etsiz hazırlanan fasulye ve bezelye konserveleri de, henüz dallarından koparılmışcasına taze ve lezzetli!" yorumuna layık görüşmüştür, bu yorum Appert'in zengin olmasının kapısını açarak aynı zamanda daha kullanışlı halde taşınabilmesi ve saklanılabilmesi içinde "konservecilik" ambalajlama arayışına girmiştir.
Bryan DONKIN ve john HAIL adındaki iki denizcide şuanki teneke kutulu halinin keşifcileridir, fakat patent hakkı artık hangi siyasi, ekonomik çıkarlar için bilemem ama 12 bin sterlin karşılığında Peter DURAND adında birisine satılmıştır.
Bu şuanda da çok popüler olarak kullanılan, hepimizin vazgeçemediği bir cankurtarandır. Konservede benimde bir favorim var Yurdum marka barbunya konservesi:) anne elinden farksız benim için, eşe dosta, akrabaya ben yaptım deyip çok yedirmişimdir, tabii her yalancının mumu yatsıya kadar yanıyor :)
Konserveciliğin icadı denizcilik alanında, keşifler,ticari alanda daha uzaklara hitap edebilmeyi de sağlamıştır, evindeki yemeğin aynısını uzun sefer süreleri boyunca yiyebilen deniz adamları daha rahat ve mutlu seyahatlerini gerçekleştirmişler. Afrika ve Hindistan'a kadar uzanan sömürge arayışları,uzun mesafeli savaşlara sıcak yaklaşmayı arttırmış olsa da konservenin icadı yıllar yılı tarihin en önemli icatlarından kabul edilmiş.
Geçenlerde yeni öğrendiğim bir konserve açma tekniğinide hemen paylaşayım, konservenin üstüne bıçakla delik açıyorsunuz sonra kapağı rahatça çevirip açabiliyorsunuz.
Türk insanını herşeyin uzun süre kalıcı olduğu herşeyi sever, değişiklikten pek hoşlanmaz, onun için durumun stabil devamı şartların iyileşerek devamından daha mutlu eder.
Konservecilik kategorisine girebilecek olan turşu kurma işlemi yıllardır hepimizin evlerinde tuttu-tutmadı-tuzlu-tuzsuz kaygısıyla sofralarımıza eşlik etti.
Bu kadar Fransa'dan bahsetmişken bizim kültürümüzden,kışın soğuğuna,öğrencinin memlekettinden gelipte boğazından anne elinden birşey geçiren,konu komşu hep beraber toplanıp kurduğumuz, eski-mutlu-sağduyumuzun olduğu günlerden kalan bir konservecilik örneği de işte böyledir;
Yorumlar
Yorum Gönder